Llibres: de Mandela a les infermeres contra el franquisme

Indrets d'una guerra. Cronologia del front del Pallars
Manel Gimeno i Llardén
Bresca
Indrets d'una guerra. Cronologia del front del Pallars

Durant vuit mesos, de l’abril del 1938 al febrer del 1939, les tropes republica-nes i l’Exèrcit franquista van lluitar al front del Pallars. Un període de con-frontació que va deixar cases inhabitables i terres improductives. A través de documents d’arxius militars i testimonis orals, Manel Gimeno presenta una crònica detallada d’aquest període. 

Mandela i el general
John Carlin i Oriol Malet
Comanegra
Mandela i el general

En aquest còmic, il·lustrat per Oriol Malet, el periodista John Carlin, un dels principals experts en la figura de Nelson Mandela, relata un dels moments més crucials de la història de Sud-àfrica: l’alliberament del líder del Congrés Nacional Africà el febrer del 1990 i com aquest va impedir una guerra civil. 

Las mamás belgas
Sven Tuytens
El Mono Libre
Las mamás belgas

Tuytens recupera la història d’un grup de joves infermeres jueves de l’Europa de l’Est refugiades a Bèlgica que el maig del 1937 i sense el permís del seu país van venir a la Península a lluitar contra el franquisme i després, ja en plena Segona Guerra Mundial, ho van fer contra el nazisme. “Vaig deixar la feina, em vaig vendre la bicicleta i vaig marxar sense passaport”, explica una de les voluntàries al periodista. 

La música en el Diario de Barcelona 1792-1850
Oriol Brugarolas
Calambur
La música en el Diario de Barcelona 1792-1850

El Diari de Barcelona és un gran testimoni cultural i social de la vida barcelonina durant els segles XIX i XX, ja que va ser publicat de forma ininterrompuda entre els anys 1792 i 2009. L’historiador Oriol Brugarolas ha catalogat més de 4.000 notícies sobre música que hi van ser publicades, des d’es-deveniments i espetacles fins a anuncis i avisos. 

Los Trastámara
Ernest Belenguer
Pasado & Presente
Los Trastámara

Ernest Belenguer, catedràtic d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona, presenta aquesta extensa i detallada investigació sobre un dels llinatges reials més importants de la història de la monarquia espanyola: els Trastàmara. Un llibre que comença amb els orígens d’aquesta família a Castella mitjançant l’anomenada guerra dels dos Peres (1367) i arriba fins al regnat de Ferran el Catòlic, que un cop casat amb Isabel de Castella, representa el clímax dels principals desitjos de la dinastia.