L'erupció del Laki en un minut

Imatge del volcà Laki (Islàndia)
Imatge del volcà Laki (Islàndia)

1/ Una illa arrasada

L’any 1783, el volcà Laki, situat al sud de l’illa d’Islàndia, va entrar en erupció. Era el mes de maig, i l’activitat del volcà no s’acabaria fins ben entrat el febrer de l’any següent. Bona part de l’illa va quedar arrasada, mentre els núvols formats per gasos i pols van avançar cap a la resta del país.

2/ Catàstrofe universal

Prop d’una quarta part de la població islandesa va morir i també van desaparèixer la majoria dels animals. Posteriorment, la fam castigaria els supervivents sense pietat. Però la catàstrofe no només va afectar Islàndia, sinó que tot Europa va patir els seus núvols de pols, així com també els canvis de clima i temperatura: Dinamarca, Noruega, Alemanya, França, la Gran Bretanya...

3 / El Laki, a Catalunya

I també aquí. L’estiu del 1883, Rafael d’Amat i de Cortada, el Baró de Maldà, va destacar la gran sequera i les elevades temperatures que hi va haver aquell estiu a casa nostra, així com l’existència d’una boira que impedia veure el cel. Segons la premsa de l’època, la tardor va ser inusualment freda i l’hivern va estar marcat per les gelades extremes.

Aquest article es va publicar en el número 231 del Sàpiens (juny 2021)