Laberint de pau

Toni de la Torre ens recomana 'Laberint de pau', on es pregunta si realment Suïssa va ser un 'país neutral' durant la Segona Guerra Mundial

Laberint de pau
Laberint de pau
Autor
Toni de la Torre
Laberint de pau
Mike Schaerer
Annina Walt, Max Hubacher
'Laberint de pau'

De sèries sobre la Segona Guerra Mundial n’hi ha moltes, però de sèries sobre què va passar en acabar la guerra ja no n’hi ha tantes. Fa un temps, des d’aquestes pàgines recomanàvem Tokyo Trial, a Netflix, que s’endinsava en els Processos de Tòquio. Complementant aquest visionat, avui us vull recomanar la minisèrie Laberint de pau, ambientada en el mateix període, però a Suïssa, i on els interessos també tenen una funció molt important.

Un moment incòmode

Explica la història de tres personatges que es troben en situacions que posen en relleu les fissures de la imatge de neutralitat que vol projectar el país. A través d’ells, la minisèrie assenyala les contradiccions d’una Suïssa que va acollir refugiats dels camps de concentració però que també va ser un refugi per als nazis. Només començar la sèrie, un membre del Partit Nazi afirma que tot es pot comprar: “Si tens diners, sempre faràs amics suïssos”.

Laberint de pau divideix els personatges entre els que estan disposats a fer els ulls grossos per fer negoci en un moment difícil i els que s’horroritzen per la connivència amb els nazis però no poden fer res per impedir-ho.

El guió posa la lupa sobre una realitat històrica incòmoda per al país i ofereix un retrat molt crític del paper de Suïssa després de la guerra, mèrit especial tenint en compte que és una producció suïssa del canal SRF.

Us agradarà perquè...

En aquesta minisèrie trobareu un enfocament diferent basat en la idea que una posició neutral no és possible en temps de conflicte.

Us agradarà perquè...

En aquesta minisèrie trobareu un enfocament diferent basat en la idea que una posició neutral no és possible en temps de conflicte.

Aquest article es va publicar en el número 231 del Sàpiens (juny 2021)