Llibres: de Stephen Crane a la caiguda de Barcelona

La llama inmortal de Stephen Crane
Paul Auster
Seix Barral
'La llama inmortal de Stephen Crane'

Auster ha definit Stephen Crane com “el Mozart de la literatura”, perquè, malgrat que només va viure 29 anys, va conrear diversos estils literaris i, com a periodista, va cobrir conflictes com la Guerra de Cuba. És des d’aquest punt de vista que aquest llibre és interessant. Auster ens ofereix una finestra a la vida de Londres i Nova York de finals del segle XIX, quan els EUA es preparaven per ser una potència capitalista.

Neandertales
Rebecca Wragg Sykes
Geoplaneta
'Neandertales'

Després d’un temps en què els neandertals han estat en fase de redescobriment, l’objectiu d’aquesta obra de la jove arqueòloga Rebecca Wragg Sykes és acostar a tots els públics les darreres novetats que s’han trobat sobre aquesta espècie que va viure fa 350.000 anys, allunyar-los de certs clixés i plantejar noves incògnites que encara estan obertes.

Jaufré
Anònim
Barcino
'Jaufré'

Abans d’El Quixot, a Catalunya ja es publicaven històries trobadoresques en clau d’humor. Aquest és el cas de Jaufré, la primera novel·la de la Corona d’Aragó escrita en vers occità, al segle XIII, i una de les primeres novel·les europees. Jaufré, que ara per primera vegada també es pot llegir en català actual, explica les aventures d’un jove cavaller del rei Artús que adquireix l’encàrrec de venjar una ofensa feta a la cort del rei.

1939. La caiguda de Barcelona
Andreu Claret
Edicions 62
'1939. La caiguda de Barcelona'

La Barcelona republicana està a punt de caure. Des de fa dies, els camins que duen a la frontera són una riuada de gent. Entre ells, el president de la Generalitat, Lluís Companys. I, al seu costat, Manel Plandiure, un boxejador que li fa d’escorta. Ell és el veritable protagonista de la novel·la d’Andreu Claret, una història sobre l’exili, el drama d’aquells a qui la guerra va estroncar la vida i la felicitat dels qui no van defallir.

La desfeta. 11 de setmbre de 1714
Agustí Alcoberro
Rosa dels Vents
'La desfeta. 11 de setmbre de 1714'

Dins de la col·lecció Dies que han fet Catalunya, no podia faltar un volum dedicat a l’11 de setembre del 1714. Agustí Alcoberro, un dels experts principals d’aquest període a casa nostra, és l’encarregat d’explicar La desfeta, el dia que els defensors de Barcelona van protagonitzar un darrer i heroic combat contra l’absolutisme borbònic. La caiguda de la ciutat va precipitar l’abolició de les constitucions de Catalunya, la fi de l’Estat català, i va iniciar un període caracteritzat per la repressió, la presó i l’exili.

El professor d’Història Moderna de la UB, descriu els fets que van tenir lloc aquella jornada hora a hora i també els seus precedents immediats i les seves conseqüències. La crònica, com si hagués estat feta per un corresponsal de guerra, es llegeix amb fluïdesa. Un llibre interessant per a aquells que desconeixen els orígens de la nostra Diada Nacional i per als qui en volen saber més detalls.