Llibres: del neofeixisme italià als espanyols a l'Alemanya nazi

Barco de esclavos
Marcus Rediker
Capitán Swing
'Barco de esclavos'

Durant més de tres segles, els vaixells d’esclaus van transportar milions de persones privades de llibertat des d’Àfrica fins a l’altra riba de l’Atlàntic. En aquest llibre, Marcus Rediker explica el drama humà que es vivia en aquelles embarcacions, qualificades de “presons flotants”, amb la pèrdua de vides, la violència, els intents de fugida i els motins, però també els cants nostàlgics dels esclaus.

L'Agnese va morir
Renata Vigano
Afers
'L'Agnese va morir'

En un moment en què les idees neofeixistes tornen a créixer a Itàlia, aquesta novel·la de Renata Vigano, publicada per primera vegada el 1949, s’ha reeditat amb un gran èxit. L’escriptora italiana, a través de la història d’una humil viuda i rentadora de roba que es converteix en partisana, exalta el valor de la lluita dels ciutadans humils contra el feixisme.

Amb poblet al cap i al cor
Joan B. Culla
Pòrtic Edicions
'Amb poblet al cap i al cor'

El professor d’Història Contemporània de la UAB narra en aquesta obra la vida del pare Bernat Morgades (1911-1963), que va ser el puntal de la represa, tant espiritual com material, del monestir de Poblet just després de la restauració monàstica del 1940. Però, sobretot, explica els motius que, a finals de la dècada dels cinquanta, el van condemnar a l’exili. Un moment en què les relacions entre dictadura, catolicisme i catalanisme eren extremadament complicades.

Codi Gaudí
Joan Bosch
Ara Llibres
'Codi Gaudí'

El 10 de juny del 1926, Antoni Gaudí mor. No pot superar les ferides que li ha provocat el tramvia. Milers de persones fan cua a l’Hospital de la Santa Creu, on uns dies abans l’han confós per un vell captaire, per retre-li el darrer homenatge. “Un univers s’apaga amb aquest darrer sospir”, escriu Joan Bosch. Però com es configura aquest món i, sobretot, qui és l’home que el crea?

Explicar-ho és la voluntat de l’autor de Codi Gaudí, un llibre que intenta “desencriptar l’home que hi ha rere el mite”, mostrar la part més personal del geni i els seus secrets més íntims. Una obra que des del rigor, però de manera amena, ressegueix la vida del genial arquitecte des de la seva joventut arrogant i obstinada, passant per la maduresa plena d’èxits fins a la vellesa, carregada d’incomprensió.

Noche y niebla en los campos nazis
Mónica G. Álvarez
Espasa
'Noche y niebla en los campos nazis'

Olvido Fanjul, Elisa Garrido, Neus Català, Braulia Cánovas, Elisa Ricol, Constanza Martínez, Lola García… En aquest llibre, la periodista Mónica G. Álvarez repassa la vida d’onze dones que van estar tancades a Ravensbrück, Mauthausen, Auschwitz o Bergen-Belsen i que van ser registrades dins la categoria de Nacht und Nebel (NN) (‘Nit i boira’). Dones que, contra tot pronòstic, van salvar-se de les cambres de gas i van lluitar contra el totalitarisme dins i fora dels camps.