Terror, guerres, els anys 80, rivalitats històriques i Tirant lo Blanc

Arquitectes del terror
Paul Preston
Editorial Base
'Arquitectes del terror'

El policia Mauricio Carlavilla, el capellà Joan Tusquets, el poeta José María Pemán, el missatger Gonzalo de Aguilera… Paul Preston perfila en aquest llibre diversos personatges que van compartir un comú denominador: la propagació de fake news que van propiciar l’esclat de la Guerra Civil i l’expansió de l’odi i el terror arreu del territori espanyol, una manera de justificar la violència de la dictadura.

Guerra, ¿para qué sirve?
Ian Morris
Ático de Libros
'Guerra, ¿para qué sirve?'

És possible que una cosa tan horrible com la guerra hagi estat una força positiva en l’avenç de la civilització? L’historiador Ian Morris creu que sí, i en aquest llibre demostra com al llarg de la història els conflictes bèl·lics han contribuït de manera decisiva a crear societats més àmplies, complexes, pròsperes i segures.

Societat, joves i cultura als anys 80
Ramon Queralt Boldú
Cossetània
'Societat, joves i cultura als anys 80'

L’any 1988, en un moment de reviscolament de la cultura popular i tradicional, es va formar a les Borges Blanques un grup de grallers, Els Marfulls. Aquest fet, que pot semblar local, esdevé idoni per explicar el retrat d’un “món per globalitzar, no del tot laic encara ni gaire consumista, i a tots els efectes predigital”. Un temps de frontera que avui ens sembla molt llunyà, però que no ho és pas tant.

Grandes rivales de la historia
Joseph Cummins
Arpa
'Grandes rivales de la historia'

Hi ha rivalitats que han pogut fer trontollar el desenvolupament de la història. És el cas de Juli Cèsar i Pompeu, Guillem el Conqueridor i el rei Harold II d’Anglaterra, o Carles XII de Suècia i Pere el Gran de Rússia. En aquest llibre, Joseph Cummins es fa seva la dita de Gustave Flubert que diu que “es pot calcular el valor d’un home pels seus enemics” i analitza 24 parelles rivals de la història.

Tirant lo Blanc - Biblioteca de clàssics catalans
Joanot Martorell
Editorial Barcino
'Tirant lo Blanc - Biblioteca de clàssics catalans'

Hi ha llibres de la literatura catalana que s’haurien de considerar imprescindibles. Volums que han d’estar en tota bona biblioteca. La creació de la llista de les grans obres dels autors catalans segurament provocaria una àmplia discussió, però hi ha dos títols que, sens dubte, estarien a totes les travesses: Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, la millor novel· la europea del segle XV, i La punyalada, de Marià Vayreda, una obra que actualment està descatalogada.

I, per aquest motiu, amb aquestes dues obres, l’Editorial Barcino, sota el paraigua de la Fundació Carulla, ha decidit inaugurar una col·lecció de llibres que, amb el nom d’Imprescindibles – Biblioteca de clàssics catalans, vol “potenciar i projectar la literatura catalana com a literatura de primer nivell i cobrir un buit imperdonable en l’oferta editorial en català”. Una col· lecció que pretén tornar a posar en circulació obres que formen part de la nostra història i que fa anys que no es troben amb facilitat.