Llibres: de la màgia de Thomas Mann al bestiari medieval

El mag
Colm Tóibín
Amsterdam
El mag

Any 1933. L’escriptor Thomas Mann i la seva dona Katia abandonen Alemanya anticipant l’horror del nazisme, encara que al Premi Nobel de Literatura li ha costat molt acceptar aquesta realitat, que anys més tard condemnarà. “No va pensar mai ni per un moment que els nazis poguessin arribar al poder”, assegura Colm Tóibín en aquesta biografia, i encara que “hi havia dies que eren una nosa i representaven una grolleria que s’anava filtrant en tots els aspectes de la vida”.

A El Mag, Tóibín explica la vida més íntima i personal de l’autor de La muntanya màgica; la seva relació amb la família, a qui va ocultar les seves aspiracions artístiques i la seva orientació sexual i, finalment, com va aconseguir adaptar-se a un inici de segle XX convuls i ple de canvis, com ara l’arribada del nazisme, que el van fer evolucionar des del fervent patriotisme de la Primera Guerra Mundial fins a l’exili.

Bestiari Medieval
Llúcia Martín (Ed)
Biblioteca Barcino
Bestiari medieval

Fins a quaranta-cinc animals es descriuen al Bestiari medieval que publica l’editorial Barcino, una traducció catalana del segle XIV del Libro della natura degli animali. A part de làmines dels diferents animals, també hi podreu llegir diversos comentaris curiosos i sorprenents, com el referent a la balena, “un peix molt gran que los mariners se pensen que sia una illa i per això si pugen a sobre per cuinar o fer foc”.

Trencant barreres
Soledad Bengoechea
Llop Roig
Trencant barreres

Silenciades i invisibles. Aquestes dues qualitats, però també la voluntat de trencar els esculls de la societat patriarcal, són els trets que comparteixen totes les dones que formen part d’aquest volum. Noms que van formar part d’entitats polítiques i sindicals de tot el ventall ideològic, però també dones singulars, com la primera directora d’un diari, la primera que va pujar a l’Everest o la primera aviadora, entre moltes d’altres.